Biyografi
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ve Dramaturgi Ana Sanat Dalından 2018 yılında birincilikle mezun oldu. Aynı yıl başladığı DEÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü Sahne Sanatları Yüksek Lisans eğitimini, “Metinlerarasılık ve Tiyatro: Yenidenyazım Estetiği ve Kafka’nın Kurmaca Dünyası” tez çalışmasıyla tamamladı. “Külkedisi Öldü”, “Barbut”, “Bana Derler Fındık Kurdu”, “Oyuk” sahnelenen diğer oyunları arasındadır. Çocuk oyunlarından ilki olan “Kırmızı Çizmeli Kedi Müzikali” Neodans Akademi prodüksiyonu olarak; “Don Kişot’un Rüyası” adlı müzikli çocuk oyunu ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Deneme Sahnesi tarafından sahnelenmiştir.
Özlem Erben, “Kurmaca Mektebi” adı altında yürüttüğü Oyun Yazarlığı Eğitimlerinde alana yeni yazarlar kazandırmıştır. Yazar, eğitimlerine ve çalışmalarına kurucusu olduğu ve genel sanat yönetmenliğini üstlendiği Sekizde Tiyatro’nun çatısı altında devam etmektedir.
"Adela" ve "Dersaadet Yokuşu" oyunları, "Toplu Oyunları-1" adıyla Mitos Boyut Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.
Ödülleri:
-
Gettoda Boks Başkadır - 2023 Diyarbakır Şehir Tiyatroları 3. Ulusal Türkçe-Kürtçe Oyun Yazma Yarışması
-
Adela - 2022 Erhan Gökgücü Oyun Yazarlığı Yarışması
-
Adela - 2022 Ustalara Vefa-Sanata Destek Lions Çukurova Bölgesi Tiyatro Ödülleri
-
Mevsimlerin Masalı - 2022 Turgay Yıldız Çocuk Oyunu Yarışması
-
Zenne - Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması
Tiyatro Oyunları
Adela
Tür: Dram (Müzikli Biyografi)
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 1 Kadın - 1 Erkek - 1 Kukla
Oyun Konusu
Adela, asıl adı Adela olan Adile Naşit üzerine yazılmış biyografik bir metindir. Adela’nın yaşamının son anlarında tüm hayatını etkileyen acılar bir kukla olan İbiş ve Takım Elbiseli Adam tarafından bir bir değerlendirilir. Adile Naşit’in sahneye ve oyunculuğa dair tutkusu, on altı yaşında kaybettiği oğlunun acısı, yalnızlığı, nahif karakteri düşsel bir atmosferde ele alınmıştır. Geleneksel tiyatronun dil, anlatım ve biçimsel özelliklerinin kullanıldığı bu oyun aynı zamanda kendisini, kimliğini gizlemek zorunda olan, hayatını zorluklar ve sınanmalarla geçiren bir kadının direniş hikayesidir.
Adela, "2022 Erhan Gökgücü Oyun Yazarlığı Yarışması"nda özel ödüle ve "2022 Ustalara Vefa-Sanata Destek Lions Çukurova Bölgesi Tiyatro Ödülleri"nde yılın yazarı ödülüne layık görülmüştür. Aynı zamanda Devlet Tiyatroları oyun arşivine girmeye de hak kazanmıştır.
Canfeda Çıkmazı
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 2 Kadın - 1 Erkek
Oyun Konusu
Canfeda Çıkmazı, güvercin yetiştiricisi Meto ile İnstegram Kızı’nın aşkına, getto yaşamının içinden bakar. Olanla olacağı gören ve ötekinin sözcülüğünü yapan Falcı Bacı karakteri, bize sadece bu aşkın akıbetinden değil öteki olmanın tüm hallerinden de haber verir. Zamanın, mekânın, dilin parçalandığı oyun, aşkın ve mahallenin hikayesini yaşam ile ölüm arası bir kahve falından şimdinin içine taşır. Oyun, kimlik ve yabancılaşma üzerine metaforik anlamlar üreten bir alt metne sahiptir.
Dersaadet Yokuşu
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 3 Kadın
Oyun Konusu
Dersaadet Yokuşu, kurmaca-gerçek arasındaki sınırdan bizimle konuşan üç kantocu kadının hikayesini anlatır. Bu üç kadın, bir gece gösteri sonrası evlerine gitmek yerine tiyatroda kalmaya karar verirler, aşklarından, annelikten, sahneye çıkma tutkularından, yalnızlıklarından ama en çok da umutlarından dem vurarak geceyi geçirirler. 1920'li yılların öncesinde İstanbul’da kanto yapan, tuluat tiyatrolarında çalışan, yaşları ilerleyince neredeyse ıskataya çıkarılmış, toplumun gayrimüslim olarak tanımladığı kadın oyunculardır hepsi. Sahneyi yuvaları olarak belleyen bu kadınların hikayesi, çift sürprizli bir finalle sonlanır.
Gettoda Boks Başkadır
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 2 Erkek
Oyun Konusu
Öteki’nin hikayesine getto kültürü üzerinden bakan oyun, roman mahallesinde bir boks salonu açan Didi ile oğlu Loska’nın sıradışı hikayesini zaman ve mekândan bağımsız bir uzamın içinden anlatır. Oyun, getto yaşamında uyuşturucu, alkol gibi bağımlıkları kader olarak kabul eden yaklaşıma, içeridekiler ve dışarıdakiler olarak iki farklı pencereden bakarak çok anlamlı bir söylem üretir. Seyirciyi konumu itibariyle sorgulamaya iterek onu sadece tanık olmanın ötesine taşır.
Gettoda Boks Başkadır, Diyarbakır Şehir Tiyatroları tarafından düzenlenen "3. Ulusal Türkçe-Kürtçe Oyun Yazma Yarışması"nda ikincilik ödülüne layık görülmüştür.
Oyuk
Tür: Dram (Polisiye)
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Kadın
Oyun Konusu
Oyuk, ataerkil bir dünyada kadın olarak var olmanın güçlüklerine ek olarak ensest ilişkinin çocuk ruhunda neden olduğu travmatik yıkıma ışık tutar. Kadın kimliğini alışılagelmiş kurban bakış açısıyla değil, karaktere özgü bir direniş biçimiyle ele alır. Metin, Zeliha’nın köyden gettoya uzanan hazin hikayesini anti-kahraman kurgusu içinde, zamanın ve anlatının kırıldığı postmodern yapıyla seyirciyle buluşturur. Bir yanda ilgisiz, eve ender uğrayan koca, bir yanda haftalardır bulunamayan kayıp kızı Müesser. Zeliha, kızının fotoğrafı elinde neredeyse her gün karakolda, amirin başında. Kendini ansızın sorguda bulunca geçmişin külleri alevleniyor. Bu defa kaderine ayak diriyor ve haykırıyor: “Amirim ben nereden bileyim çöpteki kimin evladı, ben kendi evladımı bulamamışım daha…”
Şiirin Kadınları
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Kadın - 1 Erkek
Oyun Konusu
Şiirin Kadınları, şairlerin kalemine ilham olmuş, onların gönlünü, sözlerini, şairliklerini büyütmüş âşık oldukları kadınların hikâyesidir. Bu hikâyeler içinde, her çağın kadınlarıyla bir duygudaşlık bir yürek birliği barındırır. Oyuna konuk edilen kadınlar ve kendilerine âşık olan şairler: A.Celile Hikmet / Yahya Kemal Bayatlı, Şukufe Nihal / Nazım Hikmet, Maria Misakkian / Attila İlhan, Leyla Erbil / Ahmed Arif, Üvercinka / Cemal Süreya.