Biyografi
1960 yılında Kayseri’de doğdu. İlkokulu köyünde, orta ve lise öğrenimini parasız yatılı olarak değişik şehirlerde okudu. Zonguldak Çelikel Lisesi’nden mezun oldu. 1980 darbesiyle birlikte Ankara Üniversitesi D.T.C.F Tiyatro Bölümü’ne girdi, 1984 yılında mezun oldu.
Mezun olduktan sonra bir süre Ankara Halk Tiyatrosu’nda çalıştı. İ.Ü BYYO’da mastere başlasa da bitirmedi. Uzun süre işsiz kaldıktan sonra oyuncu olarak giremediği Devlet Tiyatrolarına kondüvit olarak girdi. 13 yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda, bir o kadar da Antalya Devlet Tiyatrosu’nda çalışıp 2013 yılında emekli oldu.
Akdeniz Üniversitesi Konservatuarı’nda dramaturgi dersleri verdi. 2021 yılında Edirne Şehir Tiyatrosu’nu kurdu. Bir yıl dolmadan istifa etti.
Lise yıllarından beri yazmaya çalışan Erdoğan, aynı zamanda birçok radyo oyunu da yazdı. Şimdi film izleme, kitap okuma, yazı yazma, köpek besleme ve küçük bahçe işleriyle sakin yaşantısına devam etmektedir.
Tiyatro Oyunları
Ankara Kadını
Tür: Şarkılı Dram
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 1 Kadın
Oyun Konusu
Cumhuriyet kurulmuş, partileşme süreci başlamıştır. Nezihe Muhittin ve arkadaşları, büyük bir şevkle Türkiye Kadın Fırkası’nı kurarlar. Hedefleri genç cumhuriyetin yanında yer almaktır. Ama ne Nezihe ne de partisi bir türlü Mustafa Kemal’e ulaşamaz. Ulaştırılmazlar. Bürokratları, askerleri, aydınlarıyla Atatürk’ün ve cumhuriyetin etrafına duvar örmüş erkekler topluğunu aşmak imkansızdır.
Hem aile hem de sosyal dünyada erkek egemen iklimi yenemeyen bir aydın kadın, soluğu tımarhanede alır. Orada, Ankara’dan gelecek mektubu bekler. O mektup hiç gelmeyecek, Nezihe, olması gereken Ankara Kadını olamayacaktır. Politik bir kadının tragedyası, kantolu tangolu tragedyası...
Ateş, Su, Aşk: Yunus
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Erkek
Oyun Konusu
“Ateş Su Aşk Yunus”, Yunus Emre’nin içsel ve mistik yolculuğunu sahneye taşıyan, tek kişilik ve tek perdelik bir tiyatro oyunudur. Oyun, Anadolu’nun çorak topraklarında su arayan bir köylü gibi başlayan Yunus’un, maddi dünyadan manevi olana geçişini, aşk, arayış, dönüşüm ve ermişliğe ulaşma sürecini şiirsel ve metaforik bir dille anlatır.
Yunus, savaşın ve kuraklığın gölgesindeki bir coğrafyada, sevgilisi Sarıkız’a duyduğu dünyevi aşk ile başlayarak, Hacı Bektaş Veli’nin nefesiyle tanışır, Taptuk Emre’nin dergâhına varır ve ilahi aşkın peşinden gider. Bu süreçte su, ateş, toprak ve hava gibi doğa unsurlarıyla iç içe yaşar; aynalarda kendisiyle ve evrenle yüzleşir.
Simurg mitinden esinlenen bir anlatımla, tüm varlıkta Tanrı’yı arayan Yunus, “bir ben var benden içeri” mısrasıyla özetlediği hakikat yolculuğunda arınır, pişer ve ermişliğe ulaşır. Oyunun sonunda Yunus, kendisini aşkın ve halkın hizmetine adayan bir derviş olarak “ateşin içinde” kaybolur, yani benliğini yok eder, hakikate erer.
Ateşçi
Tür: Dram
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 3 Kadın - 3 Erkek
Oyun Konusu
“Ateşçi”, 1980'lerin askerî darbe döneminin karanlık atmosferinde, bir apartmanın kazan dairesinde geçen iki perdelik bir tiyatro oyunudur. Oyunun merkezinde, apartmanın kapıcısı ve kalorifer yakıcısı olan Seyit vardır. Hikâye, soğuk bir kış gecesi, Yasemen adlı gizemli ve korkmuş bir kadının, Seyit’in kazan dairesine sığınmasıyla başlar.
Yasemen'in bir siyasi suçtan mı, yoksa başka sebeplerle mi kaçtığı zamanla muğlaklaşır. Bu gerilim hattında, karakterlerin kişilikleri ve geçmişleri bir bir açığa çıkar. Yasemen’in geçmişi, fahişeliğe itilmiş hayatı ve politik bir eyleme istemeden karışması, oyunun ahlaki, sınıfsal ve siyasal çatışmalarını besler.
Oyunun ilerleyen sahnelerinde, apartmanın diğer sakinleri de devreye girer: dedikoducu Oya, kafası karışık genç kız Elif, yaşlı ve askercilik oyunu oynayan emekli Haluk gibi karakterlerle birlikte, baskı altındaki toplumun küçük bir yansıması ortaya konur. Soğuktan donmamak için kömür yerine kitaplar yakılacaktır. Nasılsa doktor tutukludur. Kütüphanesi ise birkaç gün yeter…
Bir Sandık Masalı
Tür: Dram
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 4 Kadın - 2 Erkek
Oyun Konusu
Binlerce yıl öncesinden Anavarza Ülkesi masalının günümüz dünyasındaki yansımaları. Ya da antik tragedya Antigone’nin izdüşümü. Aya sen doğma ben doğayım diyen kıza gelen çeyiz sandığından ne çıkacaktır? Altın mı inci mi gümüş mü? Peki grev kararı oylaması gümüşe mi altına mı dönüşecek yoksa Anavarza yılanına mı? Aynı evde iki yaralı kardeş; biri devletin bekası için mayına basmış erat, öteki sınıfsız, sınırsız bir dünya özlemi için düştüğü hapishanede ölüm orucunda sakatlanmış bir genç kız... Devletin kanun gücüne karşı içe kapanışın trajikomik şehir masalı.
Deri
Tür: Dram
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 4 Kadın - 14 Erkek - Yan Roller
Oyun Konusu
Oyun, 13. yüzyılda Anadolu’da, Selçuklu Devleti’nin çalkantılı döneminde, Ahi Evran ve Fatma Bacı önderliğinde kurulan Ahilik ve Bacıyan-ı Rum (kadın teşkilatı) yapıları etrafında gelişen bir üretim, dayanışma ve direniş hikâyesini anlatır. Ahi Evran, zanaatkârların emeğini ve alın terini temel alan bir ekonomik ve sosyal düzen kurmak istemektedir. Bu amaçla, farklı zanaatları aynı çarşıda birleştirerek toplumsal dayanışmayı güçlendirmeye çalışır.
Ancak bu yapı, saray tarafından tehdit olarak algılanır. Saray ve Moğol destekli güçler, bu dayanışmacı düzeni yıkmak ister. Oyunda; ahlak, adalet, üretim etiği, kadınların üretim ve toplumsal yaşamdaki yeri, sevda, fedakârlık ve özgürlük gibi temalar işlenir.
İç içe geçen karakterlerin kişisel öyküleri – Salur ve Yalduz’un aşkı, Kebek’in kuşkulu geçmişi, Fatma Bacı’nın kadın örgütlenmesi için verdiği mücadele – üzerinden, halkın kendi kaderini belirleme çabası sahneye taşınır. Sonunda çarşı ve ahilik sistemi baskılara rağmen bir umut ve direniş odağına dönüşür.
Gül Güzeli
Tür: Çocuk Oyunu
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 6 Kadın - 6 Erkek
Oyun Konusu
Gül Güzeli adlı cesur ve iyi kalpli bir kız, annesinin yemeği için kasaba giderken kurnaz bir karganın oyununa gelir ve etini kaybeder. Karga, eti geri vermek için Gül Güzeli’nden arpa ister. Arpayı bulabilmek için çiftçiye gider ama kuraklık nedeniyle çiftçi arpa veremez; bulutu bulup yağmur yağdırmasını sağlamasını ister.
Gül Güzeli, bulutu bulmak, onu yağmur yağdırmaya ikna etmek, ona çizme yaptırmak için kunduracı dedeye gitmek ve bunun için sihirli bir ineğin derisini almak gibi birçok maceraya atılır. Yolculukları sırasında bulut, çeşme, inek, günebakan gibi pek çok renkli karakterle karşılaşır. Hepsi şarkılar, tekerlemeler ve oyunlar eşliğinde sahnelenir. Sonunda Gül Güzeli, sabrı ve cesaretiyle zorlukları aşar, sözlerin tutulmasını sağlar ve evine mutlu bir şekilde döner.
Gül Güzeli, "Türk Masallarından Oyun Yazma Yarışması"nda 1. lik ödülüne layık görülmüştür.
Hamsi Balığı Piranaya Karşı
Tür: Çocuk Oyunu
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 10 Kişi
Oyun Konusu
Küçük ve ürkek bir hamsi balığı, annesi hastalandığı için onu iyileştirecek sihirli bir deniz çiçeğini aramaya koyulur. Bu yolculukta cesaretini keşfeder ve birçok deniz canlısıyla karşılaşır: dost canlısı deniz atı, barışçıl kılıç balığı, sevimli ahtapot ve elbette kötü kalpli Pirana ve onun yardımcıları (çekiç balığı ve köpek balığı). Pirana denizlere hükmetmek ve daha güçlü olmak için aynı sihirli çiçeğin peşindedir.
Hamsi, dostlarının desteği ve kendi cesaretiyle Pirana’nın tehditlerine boyun eğmeden çiçeğe ulaşmaya çalışır. Sonunda bilgi ve doğrulukla bir bilmece yarışmasını kazanır ve sihirli çiçeği annesine götürmeyi başarır. Oyun, dostluk, cesaret, paylaşım ve doğaya saygı gibi temalar üzerine kuruludur ve çocuklara kaba gücün değil, sevgi, akıl ve dayanışmanın kazandıracağını anlatır.
Hypatia
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Kadın
Oyun Konusu
İskenderiye şehrinde matematik dersleri veren Hypatia, öğrencileriyle çok mutlu ve eğlenceli günler geçirmektedir. Bu süreçte kendini matematiğin ve insanın gizemli dünyasına kaptırmıştır. Bu esnada, okulun çevresinde garip insanlar trans halinde dolaşmaktadır. Yeni bir din ve yeni bir dünya sloganları vardır. Hypatia, dipten gelen bu yoğun ve tehlikeli dalgayı önemsemez fakat bir gün çalıştığı okulu günah yuvası diye basarlar. Günahın başı kabul ettikleri Hypatia da midye kabuklarıyla doğranarak katledilir.
Kadeş Gelini
Tür: Dram
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 6 Kadın - 8 Erkek
Oyun Konusu
Kadeş Gelini, Hitit-Mısır ülkelerinin imzaladığı tarihin ilk yazılı antlaşması temelinde ‘’Barış’’ olgusunun tartışıldığı politik bir tragedyadır. Barışı kimler yapar, savaşı kimler çıkarır? Sıradan insanların bu beylik durumlardan çıkarı nedir? Cepheden dönen bir mızrak parçası mı? Peki savaşlarda tanrılar, rahipler nerede durur?
Hitit kraliçesi Puduhepa mühür ve taht sahibi ilk kadın olarak, yıllarca süren Hitit-Mısır savaşını bitirmek için uğraşır. Ama en sevdiklerini kurban vererek yol almaya çalışır. Kanın, şarabın, ihanetlerin, politik cinayetlerin gölgesinde yeşermeye çalışan Maraj ile Şauşga’nın imkansız aşkı ise tüm bu saray oyunlarının, iktidar hırslarının, zorbalığın gölgesinde yeşermeye çalışır.
Karabibik
Tür: Köy Seyirlik
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 5 Kadın - 5 Erkek
Oyun Konusu
Nabızade Nazım’ın aynı adlı romanından esinlenilen oyun, yoksul bir köylü olan Karabibik’in geçim ve onur mücadelesini anlatır.
Karabibik’in en büyük hayali bir çift öküz sahibi olup tarlasını kimseye muhtaç kalmadan sürmektir. Ancak yoksulluğu, hastalığı ve çevresindeki çıkarcı insanlar bu hayaline engel olur. Kızını zengin bir köylüye verme baskısı, köyün dedikoduları, tarlası için borç arayışının üstüne bir de ona Mira Dağı'nın bulutları kadar uzak Eftalya’ya aşık olmasıyla Karabibik’in sıkışmışlığı gitgide artar. Sonunda bir çift öküz almak için büyük bir borcun altına girer.
Oyun, köy insanının yoksullukla, gelenekle ve toplumsal baskılarla olan mücadelesini trajikomik ve eleştirel bir dille işler. Aynı zamanda onur, umut, çaresizlik ve doğaya tutunma çabası gibi temalar ön plandadır.
Lyrobotonlu Kaplumbağa Silva
Tür: Şarkılı Çocuk Oyunu
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 4 Kadın - 4 Erkek
Oyun Konusu
Tarihleri boyunca ilk kez kar yağmış, soğuk olmuş bir şehrin çocukları ateşi getirmek için Olimpos dağına doğru yola çıkarlar. Yol çetin ve engebelidir. Pastoral mitolojik bir ortamda süren uzun yolculuğun başaranı, emeği ve aklı seven kaplumbağa Silva olur. Antalya şehir merkezinde kalan bir antik kentin, binlerce yıl öncesinden gelen masalıdır.
Melankoli
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Kadın
Oyun Konusu
Zor bir çocukluk geçiren ensest mağduru Züleyha, günün birinde Yusuf adlı bir adama aşık olur. Nikah masasında Yusuf’u beklerken, yaşadığı iklimin kadına, çocuğa, öteki olana bakışını sorgular.
Sahi anne nedir? Baba? Öğretmen? Okul nedir? Mahkemeler, doktorlar, bürokratlar, aydınlar lazım olduklarında kimden yanadır? Tecavüzün olağan sayıldığı bir iklim kimin eseri? Ensest ya da toplu tecavüz mağdurlarına sorulan ‘’ rızan var mıydı’’ sorusunun karşısında kadın-çocuk ne yapar?
Oyun, tüm bu soruların cevabını, bir miti günümüz gerçeklerinin penceresinden ele alarak aramaya koyulur ve günümüzün trajikomik masalını anlatır.
Nasrettin Hoca (Barışa Maya)
Tür: Çocuk Oyunu
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 5 Kadın - 5 Erkek
Oyun Konusu
Padişah Timur, zar zor geçinen köylülere, bakmaları için bir fil gönderir. Köylü, bu tanımadıkları hayvanı sevgiyle kabul eder. Nasrettin Hoca ise filin köye zarar vereceğini söylese de köylü ona inanmaz. Bunun üzerine Hoca, Timur’a haber yollar ve birkaç daha fil gelir. Filler, köyü tarumar eder ama iş işten geçmiştir.
Oyunda, padişahın her verdiğini kabul eden köylünün düştüğü komik haller, şarkılarla danslarla işlenir.
Satyagraha
(5. Mevsim)
Tür: Komedi
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Kadın
Oyun Konusu
Hindistan’da ırkçı politikalara karşı mücadele eden, 12 yıl boyunca açlık grevinde yaşayan sıradan bir insanın kara komedisi.
İron Sharmila, ülkesinde yaşanan ırkçı katliamları protesto etmek için örgütlü bir mücadeleye girmek ister ama kadın olarak. Hem kadın hem politik hem de açlık grevi... Erkek egemen bakış için komik ve lüzumsuz. Hatta İron Sharmila, onca yıl verdiği politik mücadeleyi taçlandırmak için milletvekili adayı olur fakat uğruna ömrünü verdiği şehri Manipur bile ona çok az oy verir.
Oyun, "başkası uğruna bir ömür vermeye değer mi?" sorusunu, Sharmila'nın mücadelesini odağına alarak tartışmaya açar.
Su Aşk Hıdırellez
Tür: Müzikli Oyun
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 6 Kadın - 6 Erkek
Oyun Konusu
Oyun, farklı kökenlerden gelen insanların bir arada yaşadığı eski Bursa’da, Pitiya Hamamı’nda geçer. Karakterler arasında Rum, Müslüman, Ermeni, Çerkes gibi farklı etnik kimliklerden kişiler vardır. Hamam, sadece bedenlerin değil, içsel yüklerin de temizlendiği, sınıfsal ve kültürel farkların silindiği bir mekândır.
Aspurçe, özgür ruhlu ve dik başlı bir genç kadındır. Mehmet (nam-ı diğer Çekirge), hamamın önünde falcılık yapan, bilge ama içli bir adamdır. Mehmet ile Aspurçe arasında söze dökülmeyen bir çekim vardır, ancak Mehmet’in kalbi aynı zamanda gizemli ve acılı bir geçmişe sahip olan Mariya’ya da kaymaktadır. Mariya, göç etmek zorunda kalmış bir Hristiyan ailenin geride kalan kızı olarak dışlanmakta ve kimlik sorunu yaşamaktadır.
Oyun boyunca Mehmet’in falları, kadınların hamam sohbetleri, Hıdırellez'e dair umutlar ve söylenceler aracılığıyla aşk, arınma, günah, farklı inançların bir arada yaşama çabası işlenir.
Hıdırellez yaklaşırken karakterler içsel arınma arayışına girer. Su metaforu hem fiziksel temizlik hem ruhsal dönüşüm anlamı taşır. Oyunun sonuna doğru, kimlikler bulanıklaşır, sevdalar sorgulanır ve bazı karakterler arınarak, bazıları ise pişmanlıkla yüzleşerek kendi yollarını seçer.
Theodora
Tür: Şarkılı Danslı Oyun
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Kadın
Oyun Konusu
Theodora, Bizans’ın alt sınıflarından, Pornia Sokağı’nda büyümüş, bedenini satarak hayatta kalmış, dansçı ve mimus oyuncusudur. Cesur, zeki, arzulu, sözünü sakınmayan bir kadındır. Bir gün, İmparator Justinyanus’un dikkatini çeker ve onunla aralarında hem tutkulu bir aşk hem de politik bir ortaklık doğar.
Theodora, geçmişiyle hesaplaşarak, kendine dayatılan ahlaki ve sınıfsal önyargılara karşı durur. İmparatoriçe olduktan sonra da eski dünyasının acılarını ve kadınların maruz kaldığı eşitsizliği unutmadan sosyal reformlara imza atar: genelevleri kapatır, kadın sığınma evleri kurar, boşanma ve miras haklarını savunur.
Ancak bu yükseliş kolay olmaz. Theodora, kilisenin ve aristokrat çevrelerin baskısıyla karşılaşır, halk ayaklanmaları (Nika İsyanı), geçmişinin izleri ve sarayın ikiyüzlülüğüyle mücadele eder. Her zaferi ise ona, kendinin kutsal olduğunu düşündürtür. Hatta bu düşünce, Ayasofya'yı yaptırtmaya kadar gider.
Fakat bu yükseliş, ölümsüz olduğunu düşünen Theodora'nın, tarih denen acımasız yargıcın tokadını yemesiyle son bulacaktır.
Yine de Yaşamak
Tür: Dram
Bölüm: Tek Perde
Oyuncu: 1 Erkek
Oyun Konusu
"Yine de Yaşamak", fiziksel engelli bir bireyin gözünden toplumun dışlayıcı bakışı, görünmez engeller, aşk, yalnızlık ve yaşama tutunma mücadelesini anlatır.
Oyunun kahramanı Levent, çok kısa boylu bir adamdır. Sahne boyunca izleyiciyle doğrudan konuşarak hayatını, yaşadığı ayrımcılığı, toplumun acıma dolu ve küçümseyici bakışlarını anlatır. Mizahi ama bir o kadar da hüzünlü bir dille yaşadığı engelleri sorgular; gerçek engelin fiziksel değil zihinsel olduğunu vurgular.
Levent, hayatta kalmaya çalışırken, iş bulmaktan aşk arayışına, tuvaletlerin yüksekliğinden sinema koltuklarına kadar her yerde engellenir. İnsanların onun adına utandığını, onu görmezden geldiğini, hatta yok saydığını anlatır. Sanal dünyada dostluk ve aşk ararken gerçeklik ile hayaller arasında gidip gelir. Karşılaştığı insanlar üzerinden, özellikle de toplumda yer bulamayan bir kadının hikayesiyle, görünmeyen engellerin ne kadar derin olduğunu seyirciye hissettirir.
Tüm zorluklara karşın Levent, sonunda hayata, insanlara ve kendine tutunmayı seçer. Hayallerle değil, gerçek dostluklarla, acıların paylaşıldığı bir dünyada yaşamak ister. Oyunun sonunda, Pamuk Prenses'e veda ederken, "artık hayaller değil, gerçek bir sevgi istiyorum" diyerek umutlu ve dirençli bir tonla seslenir.
Yol, Ter, Gül: Ahi Evran
Tür: Dram
Bölüm: İki Perde
Oyuncu: 8 Kadın - 10 Erkek
Oyun Konusu
Anadolu’nun karanlık çağlarında Ahi Evran adlı deri ustası yaren, ülkenin yok olmakta olan ekonomik ve kültürel varlığı için sendika benzeri bir örgütleme başlatır. Ahiler, kadınlar, aydınlar, savaşçılar örgütlenmeye başlar. Ancak bu örgütlenme, dış müdahalelere karşı politik bir direnişi başlattığı için Selçuklu hanedanının hoşuna gitmez. Ahi Evran ve yoldaşları katledilir.
Oyun, politik bir cinayet gölgesinde farklı kültürden insanların aşka ve doğaya sarılmalarının trajik öyküsünü işlemektedir.